9 Nisan 2009 Perşembe

İki oyun:'Bebek Bowlingi' ve 'Kıpırdayan Ne?'

Mummy&Ece (11 aylık)

Merhabalar herkese..
Bu bloğun açılmasını çok isteyenlerden biri olarak gecikmiş bir yazı oldu,özür öncelikle..Ece'yle(11 aylık) oynadığımız oyunları paylaşmak ve diğer annelerden de fikirler almak için açılmasını istemiştim bloğun..Tabii ki bir yaş öncesinde bebekler bizim tertiplediğimiz oyunlardan ziyade kendi keşfettikleri şeylerle daha çok vakit geçiriyorlar ama bu tür oyunların da gün içine serpiştirilmesinin anne-bebek iletişimini olumlu yönde geliştirdiğini okumuştum.Vaktim elverdiğince denediğimiz oyunları paylaşmaya çalışacağım.

1)İlk oyun Akıllı Bebekler Akademisi kitabından.Üç boş pet şişenin içine -düşünce ses çıkarması için- birer avuç fasulye doldurdum..Ece'yi yaklaşık bir metre uzağa oturttum.Önce oyunu anlatarak gösterdim.Sonra topu birlikte atıp şişeler düşünce alkışladık.Sonra topu eline verdim.İsabet ettirdikçe alkışlamaya başladı.3-5 dakika oynadı,sonra şişeleri incelemeye dalıp oyunu bıraktı:)Bu oyun bebeklerde el-göz kordinasyonu ve birden fazla şeye odaklanabilme (topu atma,şişeleri yıkma) becerilerini geliştiryormuş.18 aydan önce bebeklerin iki şeye aynı anda odaklanabilmesi çok zormuş ancak bu tür egzersizlerle destekleyerek bu becerinin gelişmesi sağlanabilirmiş.




2)Kıpırdayan ne? oyununun fikri sevgili Çiğdem'in de makarna oyununda link verdiği şu siteden.Bir battaniye,üç ip ve ipe bağlanabilecek,şekli battaniyenin altından belli olacak üç objeyle oynanıyor.Ben bir top,ışıklı bebek telefonu ve bir plastik kupayı ayrı ayrı iplere bağladım.Üstüne büyükçe bir battaniye örtüp Ece'yi yanıma oturttum.Oyun oynanırken soracağınız sorularla bebeği yönlendirmeniz (Battaniyenin altında kıpırdayan neymiş,bardak mı,yoksa top mu? vb.) ve bulduğunuz zaman da nesnenin adını birkaç kez tekrar etmeniz önemli.Bu oyun da dil gelişimi,el-göz koordinasyonu ve basit problem çözme becerilerini geliştiriyormuş. Ece bir iki turdan sonra battaniyeyi toptan açıp objelere kısa yoldan ulaşmayı seçti:)Belki ileriki dönemler için daha fazla ilgi gösterebilir:))

Sevgiler herkese..

3 Nisan 2009 Cuma

Kıpırdayan bir Dil

miracik.com'da bahsettiğim "The 2,000 Best Games and Activities..." kitabından küçük bebekler için İLETİŞİM becerisini geliştirmek üzere bir oyun...

Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Yok :)
Dilimiz konuşmak için çok önemli ve bebeklere komik gelen bir parçamız. Bebeğinizi kucağınıza yatırın, ona dil çıkartın. Bebeğiniz dilinize dokunabilir, sizi taklit edebilir.
Ek öneriler: Siz dilinizi oynatarak bebeğinizin ilgisini çekerken, onun diline dokunun. Bebeğinizi bir aynanın önüne oturtun ve dil çıkartma oyununu birlikte oynayın.
Yeni doğanlar önce ışıklara hemen sonrasında ise yüzlere karşı çok ilgili oluyorlar. Bir aylık bebeklerin bile yüz miniklerimizi kopyalayabildiğini okumuştum. Çoğumuz bunu farkında olarak veya olmayarak gözlemlemişizdir. Biz bu bilginin farkında olanlarındandık. Mira da bir aylıktı biz dil çıkartınca dilini çıkartıyor ve bizi taklit ediyordu. Bütün ev halkı Mira taklit etsin diye dil dışarıda dolaşıyorduk :) Sanırım biz ondan daha komik görünüyorduk. Fotoğraflarda Mira 1 aylık ama bir yaşında bile halen oynadığımız bir oyun bu :)