18 Mart 2009 Çarşamba

Makarna Oyunu

Çiğdem-Selin (13 ay+3 hafta)
Aslında bu yazıyı kendi blogum için hazırlamıştım uzun zaman önce. Fakat bir türlü elim değip bloga aktaramamıştım. Meleğimin, başımıza gelen o tatsız ev kazasının hemen öncesinde oynadığı ve benim de fotoğraflarken zevkten dört köşe olduğum bir oyun bu. Selin’in ayağının alçıda olduğu dönemde başka şeyler yazmak, bu durumla ilgili deneyimlerimi paylaşmak istedim daha çok. Fakat baktım, bu aralar yazmazsam anlamı kalmayacak, bir daha hiç yazamayacağım. Eh, hazır yeni de bir oyun blogu açmışız:)
Bu oyunu hazırlarken J. Silberg’in Bebek Oyunları kitabındaki ve kızını büyütürken Montessori yöntemini uygulayan bir annenin Chasing Cheerios başlıklı blogundaki, süngerle bir kaptan diğer kaba su aktarma oyunundan ilham aldım. Hemen belirteyim, süngerle su aktarma oyunu 2,5-3 yaş ve üzeri için uygun.
Oyunun malzemeleri; birbirinin aynı büyüklükte 2 plastik tas, 1 tatlı kaşığı ve 1 çay bardağı kadar fiyonk makarna. Bir an yemek bloguma tarif yazıyormuşum gibi geldi:) Neyse, oyunun esası taslardan birine konan makarnaların diğer tasa kaşıkla aktarılması. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere Selin kaşık kullanmayı çok seviyor. Önce plastik kaşık verdim eline ama çok hafif geldi ve makarnaları düşürdü. Bunun üzerine metal tatlı kaşığı verdim. Döke saça diğer tasa aktardı makarnaları. Sonra da dökülenleri tasa koymaya çalıştı. Önce kaşıkla denedi olmayınca -henüz avuçlamayı bilmediğinden- parmaklarıyla toplayıp tasa koydu. En komiği makarnaları doldurduğu tasa değil boşalttığı tasa koyup sonra yine kaşıkla diğer tasa koymak istemesiydi. Tabii oyuna başladıktan bir süre sonra makarnaların tadını merak ettiğini ve sert bularak beğenmediğini de ekleyeyim. Yarım saatten fazla oynadı bu oyunu. Takip eden iki gün makarnaları ortaya çıkarmadım. Üçüncü gün kaşığı ve makarnaları gösterdiğimde yüzünde güller açtı. Yine yarım saate yakın, arada bir kafasını kaldırıp bana gülümseyerek, kendi kendine oynadı. Ayağı kırıldığında da hem oturarak oynayabildiği hem onu uzun süre meşgul edebildiği hem de eğlendiği için çoook işe yaramıştı bu oyun. Hımm, son bir aydır hiç oynamadığımızı fark ettim şimdi. Yarın bir hatırlatayım bakayım.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Aslında bu aktivite Montessori'deki en temel aktivitelerden birisi... "Kuru Kaşıklama" adı ile yer alıyor.

Tim Seldin'nin "harika çocuk nasıl yetiştirilir?" kitabında ve Archisugar'da benzer örneklerini görebilirsiniz.

http://www.archisugar.com/2008/04/kuru-kasiklama-montessori-aktiviteleri.html

Limonlu Turta dedi ki...

Ben de T. Seldin'in kitabının Türkçesi var ama orada kuru kaşıklama adıyla bir aktivite yer almıyor. Yalnız sayfa 67'de -ki kitabı aldığımda daha erken diye okumadığım bölümlerinden biridir. İri kuru fasulyeler başlığıyla 18 ay-4 yaş arası için bir aktivite var. Şimdi kitaba bakınca demek ki Montessori'yi bayağı içselleştirmeye başlamışım diye düşündüm:)
Archisugar'da bu oyunu görmemiştim ama Esra'nın blogunu sadece oyunlar için değil bilgilenmek için de herkese kuvvetle tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

aklın yolu bir değil midir zaten :)

Tim Seldin'nin kitabında tam kuru kaşıklama adı ile geçmiyor ama sayfa 103'te "yemek yemek" bölümünde kurufasülyeler ile anlatıyor bu egzersizin bir benzerini... Hiç dökmeden taşımayı başardığında oyunu zorlaştırıp pirinç taneleri kullanabilirsiniz diyor...

Selin'nin kaşık kullanma konusunda maşallahı var... Bizim kızın önüne koyduğunda avuçlayıp atma şeklinde bir yol izliyor. Ama öğrenecektir. Zaman zaman denemeye devam :)

Nezihe Ak İnci dedi ki...

Cok faydali bir blog olmus, benimde 10 aylik bir oglum var. Bundan sonra takipteyiz :)