2 Eylül 2009 Çarşamba

1 Kitap 355 Oyun

Farkındayım ve hatta ihmal ettiğimi bile düşünebilirsiniz ama ne çare ki diğer bloglarımı güncellemek için bile zor vakit buluyorum.Üstelik bahar yaz mevsimi gelince tüm anneler ve bebekler kendilerini dışarılara attılar, doğal olarak. Ev içi oyunlara da pek gerek kalmadı (diyerek bahanelerin şahını söylemiş olayım.) Bu gün size işimize çok yarıyacağını düşündüğüm yeni bir kitabı tanıtmak istiyorum. İçinde hem beynin çalışmasından çocukların keşfetme zevkini pekiştirmenin önemine dair bilgilendirici yazılar, hem de yaş gruplarına göre çocukların yetenek alanlarındaki gelişimini destekleyen oyunlar var. 1-7 yaş arasındaki çocuklara yönelik 355 oyunla zengin içerikli bir kitap. Ayrıca hangi oyunlarla çocuğunuzun hangi yeteneklerini geliştirebileceğinizi hemen görmenizi mümkün kılan tablolar var.

Bu kitapla tanışmamın hikayesi de çok ilginç. Bir gün Optimist Kitabın yayın yönetmeni Ayşe Bilge Dicleli’den bir e-posta aldım. Yeni çıkaracakları bu kitabın adını Google’da tararken aynı adı taşıyan blogum(uz)a rastlamışlar ve diğer bloglarımı da incelemişler. Hemen bana bir e-posta yollayıp kitabı göndermek istediklerini yazmış, adresimi istemiş Bilge Hanım. Mesajı okuyunca çok sevindim ve çok şaşırdım. Memnuniyetle gönderdim adresimi ve hemen ertesi gün kitaplar geldi. Kitaplar diyorum çünkü bloglarımdan birinin yemek blogu olduğunu görünce “Ye, Oyna ve Sağlıklı Ol – Çocuklar için Sağlıklı Beslenme Kılavuzu” başlıklı bir başka kitap daha göndermişler. O dönem fazla vaktim olmadığı için kitapları ancak tatil sırasında inceleyebildim. Bahse konu ikinci kitapla ilgili görüşlerimi yemek bloguma yazacağım. Bu blogla aynı adı taşıyan “Haydi Oynayalım” kitabını ise 1-7 yaş arasında çocukları, torunları, yeğenleri olan herkese samimiyetle tavsiye ediyorum. Kitaptan 2 yaş ve üzeri çocuklar için bilhassa yaz mevsiminde oynanacak basit bir oyunu örnek olsun diye aktarıyorum. Selin yaklaşık 15 dakika oynadı ve çok eğlendi.

Buz Küpleri (s. 53)
Malzemeler: Buz kalıbı, su, biraz portakal suyu ya da vişne şurubu
Hazırlık: Önce çeşitli renklerde buz küpleri üretin. Bunun için suya portakal suyu veya vişne şurubu katın, karışımı buz kalıbına dökün ve buzluğa koyun.

Daha sonra kalıbı sıcak suya sokarak küpleri çıkarın ve oynaması için çocuğunuza verin: Buz küpleri soğuk ve kaygandır. Küpleri elimde tutunca ne oluyor? Peki cildime sürünce? Yalasam ne olur? Işığa tuttuğumda neye benziyorlar?

Bir gece önceden buz kalıbının içine değişik renkte meyve suları (kayısı, elma, vişne) ve yeşil çay koyup buzluğa koydum. Selin bu oyunu oynarken buz küplerini bir cam kase içinde verdim. Buzları eline ilk aldığında çok soğuk geldi ve hemen elinden atmaya çalıştı. Kasenin içinde verince tekrar kaseye koydu ve kısa bir süre sonra küpleri önce karıştırmaya sonra da tek tek eline almaya başladı. Epey bir uğraştı elinde tutmak için. Düşürmeden elinde tutmaya başlayınca hepsinin tadına baktı. Buz halinde olmaları sebebiyle meyve suları önce ekşiymiş gibi geldi. Bir kaç kere daha tadına bakınca ve buz küpleri hafiften eriyince gerçek meyve suyu tadını aldı ve hoşuna gitti. Sonra da yumuşamaya başlayan buz parçalarını ısırmaya çalıştı. Hızla eridiklerini görünce de çok şaşırıp duruma fena halde itiraz etti tabii:)